SONY DSC

Laura Vadjon

Barokna violina

Prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini jedna je od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

Laura Vadjon ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana kasnog baroka. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett i dr.).

U interpretaciji solističke i komorne glazbe imala je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno je tražena kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona i stila, a odlikuje se originalnim i promišljenim interpretacijama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu anonimnog majstora iz XVIII. stoljeća. Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih priznanja. Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi. Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. s naglaskom na povijesno-stilski obaviještenu interpretaciju. Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha koja svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.

Od 2016. godine Laura Vadjon je i ravnateljica Korčulanskog baroknog festivala.