SONY DSC

Laura Vadjon

Barokna violina

Prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini jedna je od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

Laura Vadjon ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana kasnog baroka. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett i dr.).

U interpretaciji solističke i komorne glazbe imala je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno je tražena kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona i stila, a odlikuje se originalnim i promišljenim interpretacijama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu anonimnog majstora iz XVIII. stoljeća. Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih priznanja. Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi. Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. s naglaskom na povijesno-stilski obaviještenu interpretaciju. Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha koja svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.

Saa Britvi (Kopiraj)

In memoriam Saša Britvić

Osnivač i predsjednik Hrvatskog baroknog ansambla od 1999. godine do prerane smrti 2015. godine

Dirigent Saša Britvić rođen je 1965. godine u Zagrebu. Po završenom studiju dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Igora Gjadrova 1987. godine preuzima umjetničko vodstvo Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” u kojem djeluje punih četrnaest godina. Školovanje nastavlja kod maestra Pierre Dervauxa u Francuskoj, a u sezoni 1989./90. radi s orkestrom Moskovske državne filharmonije kao stipendist Koncertne direkcije Zagreb.

Saša Britvić dokazao se kao nadahnut i talentiran tumač vokalne i instrumentalne glazbe u širokom rasponu od baroka do suvremenih djela dirigirajući ansamblima: Zagrebačka filharmonija, Zbor i Orkestar HNK Zagreb, Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor HRT-a, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar HV, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Splitski komorni orkestar, Orkestar Riječke opere, Slovenska filharmonija, Sarajevska filharmonija, Državni simfonijski orkestar St. Peterburg, Zbor “M. I. Glinka”, Orchestra sinfonica dell’ Emilia Romagna, Orchestra sinfonica di provincia di Bari, ansambl “Icarus”, Orkestar mladih Europe, Orkestar zaklade Yehudi Menuhin, Orkestar Alpe-Adria i dr. Jedan je od osnivača i dirigenata ansambla Cantus pri Društvu hrvatskih skladatelja, specijaliziranog za izvođenje suvremene glazbe te Hrvatskog komornog orkestra. Posebno poglavlje njegove karijere čini i operno dirigiranje, gdje je na međunarodnoj sceni surađivao s najznačajnijim pjevačkim imenima današnjice (J. Carreras, P. Capuccilli, G. Bumbry, Ruža Pospiš-Baldani, Dunja Vejzović, L. Roni, E. Obrastzova, W. Fernandez, K. Ricciareli i dr.).

Dobitnik je Rektorove nagrade Zagrebačkog sveučilišta kao najbolji student Muzičke akademije 1987. godine te nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda. Na međunarodnom natjecanju dirigenata u Saumuru (Francuska) osvojio je prvu nagradu i postao laureatom zaklade “Yehudi Menuhin”.

Od 1994. radi kao predavač, a od 1996. kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 1999. osniva Hrvatski barokni ansambl. Od 2000. godine član je Upravnog odbora Fondacije “Lovro i Lilly Matačić”. Od 2002.-2007. godine ravnatelj je Međunarodnog kulturnog centra glazbene mladeži Grožnjan. Voditelj je Opernog studija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Za zasluge u kulturi odlikovan je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Od 2003. – 2006. godine ravnatelj je Koncertne direkcije Zagreb. Od 2005. godine redoviti je član družbe Braća hrvatskoga zmaja.