Glazbena poslastica u Križevcima – nastupio Hrvatski barokni ansambl

Nedjelja, 16. veljače 2020.

Križevački Ogranak Matice hrvatske upriličio je sinoć u našem gradu još jedan izuzetan program. Povodom Valentinova u punoj župnoj crkvi svete Ane gostovao je Hrvatski barokni ansambl.

Ansambl je, pod dirigentskom palicom Laurencea Cummingsa iz Ujedinjenog Kraljevstva izveo jedan od najljepših talijanskih oratorija Georga Friedricha Haendela “Il Trionfo del Tempo e del Disinganno”.
Uz vrsne svirače, koje je predvodila prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini Laura Vadjon, nastupile su mlade hrvatske pjevačke zvijezde:
sopranistica Anabela Barić, mezzosopranistica Natalija Kralj, kontratenor Franko Klisović te britanski tenor Hugo Hymas.

Laurence Cummings je britanski čembalist i dirigent kojega se smatra jednim od najsvestranijih promicatelja povijesno obaviještenog izvođenja barokne glazbe. Redovito surađuje s hrvatskim baroknim ansamblom.
Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih
epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Utemeljen je 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala.

Ravnateljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon.
Uz 20 godina održavanja ciklusa koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala. U proteklih 20 godina ostvario je suradnju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe. Dobitnik je brojnih diploma i priznanja, a zbog posebno zanimljivih, virtuoznih, živih i angažiranih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDigg this