Najava 23. koncertne sezone Hrvatskog baroknog ansambla u satiričkom kazalištu Kerempuh

Petak, 16. prosinca 2022.

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL u svojoj 23. koncertnoj sezoni nastavlja tradiciju suradnje s etabliranim imenima hrvatske i svjetske scene povijesno obaviještenog izvođenja rane glazbe, ali i ostavlja prostor za suradnju s novim, mahom mladim snagama. Ta se linija njegovanja tradicije i istraživanja novoga zrcali i u programima koncerata, na kojima će se naći klasici literature 17. i 18. stoljeća, ali i djela koja će potencijalno biti otkrića i ansamblu i publici.

Sezonu u siječnju otvaraju višekratni rado viđeni i čuveni gosti – finski čembalist i dirigent Aapo Häkkinen te hrvatska mezzosopranistica s već zavidnom europskom karijerom Sonja Runje. Na programu posvećenom obitelji Bach naći će se glazba nezaobilaznoga Johanna Sebastiana, ali i njegova starijeg rođaka Johanna Christopha, kao i njegova najstarijeg sina Wilhelma Friedemanna.

Nadovezujući se na program Rođenje simfonije iz prethodne godine, HRBA će u veljači ponovno svirati na frekvenciji od 430 herca. Pod vodstvom flautistice Ane Benić Šalinović djela će pretklasicističkih i klasicističkih majstora ovaj put zazvučati ne samo na gudačkim i puhačkim instrumentima, nego i na fortepianu Terezije Cukrov i harfi Milice Pašić.

Proljeće će ansambl provesti baveći se francuskom glazbom – čembalist i dirigent Franjo Bilić priprema program posvećen skladateljsko-vladarskoj glazbenoj, ali i plesnoj suradnji Jean-Baptistea Lullyja i Louisa XIV., dok će gambist i flautist Mauro Colantonio u prvi plan staviti glazbu za jednu ili dvije viole da gamba, u interpretaciji koje će mu se pridružiti kolega kostarikanskog rođenja, talijanske adrese i interkontinentalne karijere Rodney Prada. Na tom koncertu HRBA uvodi još jednu interdisciplinarnu novost – gostovanje glumca Sretena Mokrovića. Bit će to i dobar uvod u još jedan sveumjetnički projekt – listopadsku izvedbu Pergolesijeve Služavke gospodarice pod vodstvom čembalista Pavla Mašića u režiji Dražena Šivka te s kostimima i scenografijom Dženise Pecotić.

Bit će to ujedno i prilika za ponovni susret, pa
i reinterpretaciju opere s kojom se HRBA, pod vodstvom Aape Häkkinena i u režiji Ozrena Prohića već susrela na svojim počecima, sada već gotovo davne 2004. godine.

Najspektakularniji koncert – poglavito, ali ne i isključivo brojnošću glazbenika koje će okupiti – čuva se za prosinački kraj sezone. U povodu 75. obljetnice Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić omiljeni će Goranovci pod vodstvom svojega novog zborovođe Ivana
Šćepanovića izvesti “najzborskiji” Händelov oratorij – Izrael u Egiptu.

Merged_document

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInDigg this