Program pretplate

Capriccio

Nedjelja, 19.10.2014 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: G. P. Cima, T. Merula, T. A. Vitali, F. M. Veracini, G. Tartini, J.-M. Leclair, J. M. Bach

Solist: Bojan Čičić, violina i umjetničko vodstvo (Hrvatska/Velika Britanija)

Danas već svjetski ugledni violinist Bojan Čičić na početku se nove sezone Hrvatskog baroknog ansambla vraća sastavu koji je obilježio početke njegove glazbeničke karijere. Voditelj ansambla Suonar Cantando, prvi violinist ansambla Florilegium, voditelj dionice drugih violina čuvenog ansambla Academy of Ancient Music i stalni suradnik Orkestra doba prosvjetiteljstva, zagrebačkoj će se publici ovom prilikom predstaviti živopisnim programom kapricioznih djela autora u rasponu od ranoga pa sve do zreloga baroka i pretklasicizma.

 

Telemannia

Nedjelja, 02.11.2014 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: G. Ph. Telemann

Solistica: Laura Vadjon, violina i umjetničko vodstvo (Hrvatska)

Premda donekle u sjeni svojih četiri godine mlađih suvremenika i sunarodnjaka Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedricha Händela, Georg Philipp Telemann (krsni kum Carla Philippa Emanuela Bacha!) nezaobilazan je u repertoaru svakog baroknog ansambla. Umjetnička voditeljica Hrvatskog baroknog ansambla sa svojim će suradnicima predstaviti reprezentativan presjek komornog, koncertantnog i orkestralnog opusa ovog majstora zrelobarokne sinteze europskih glazbenih stilova, okupljenog u jednom od spomenika barokne glazbe - Telemannovoj zbirci Tafelmusik.

 

Angels & Devils

Nedjelja, 14.12.2014 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: J.-M. Leclair, P. A. Locatelli, J.-Ph. Rameau

Solist: Adrian Butterfield, violina i umjetničko vodstvo (Velika Britanija)

Ugledni britanski violinist Adrian Butterfield, već otprije dobro poznat hrvatskoj publici, ponovno se odazvao pozivu na suradnju s Hrvatskim baroknim ansamblom, s kojim će ovaj put pripremiti program usredotočen ne samo na dijalektičku, retoričku, glazbenu i izvanglazbenu opreku između anđeoskoga i đavolskoga, nego i na opreku i sintezu francuskoga i talijanskoga stila violinističke glazbe. Poseban će naglasak biti pritom stavljen na djela Pietra Antonia Locatellija i njegova učenika Jean-Marie Leclaira. A Adrian Butterfield danas je jedan od najcjenjenijih svjetskih interpreta Leclairove glazbe!

 

Tag und Nacht

Nedjelja, 18.01.2015 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: W. A. Mozart

Dirigent: Saša Britvić (Hrvatska) Solistica: Ivana Lazar, sopran (Hrvatska)

Slijedeću već uobičajenu praksu svjetskih ansambala specijaliziranih za povijesno obaviješteno izvođenje rane glazbe, Hrvatski će se barokni ansambl i ove sezone zaputiti na jedan izlet u glazbu bečkoga klasicizma, i to onu iz pera majstora kojeg s podjednakim pravom prisvajaju i Salzburg i Beč - Wolfganga Amadeusa Mozarta. Dirigent Saša Britvić odabrao je po dva iznimno kontrastna djela nastala i u jednom i u drugom gradu - boje Salzburga branit će dvije antologijske rane Mozartove simfonije, a Beča dvije zrele koncertne arije. Potonje će otpjevati jedna od naših najboljih sopranistica Ivana Lazar, čije su interpretacije barokne i klasicističke glazbe uvijek iznova izvorni užitak.

 

Vatra, fantazija, jednostavnost i erudicija

Nedjelja, 08.02.2015 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: G. Tartini i suvremenici

Umjetničko vodstvo: Domen Marinčič, viola da gamba (Slovenija) Musica cubicularis (Slovenija)

Jednog od najvećih violinista, skladatelja, ali i glazbenih teoretičara osamnaestoga stoljeća Giuseppea Tartinija možemo s jednakim pravom smatrati talijanskim, ali i slovenskim umjetnikom – naime, iako je djelovao u Italiji, rođen je u Piranu; otac mu je bio Firentinac, a majka pripadnice ugledne piranske aristokratske obitelji. Ne čudi stoga što će upravo Tartinijeva glazba biti u središtu pozornosti programa koji će predstaviti slovenski ansambl Musica cubicularis, predvođen gambistom Domenom Marinčičem, a u izvedbi Tartinijevih djela slovenskim će se kolegama pridružiti i dvije članice Hrvatskoga baroknog ansambla – violinistica Laura Vadjon i flautistica Ana Benić.

 

Eternal Source of Light Divine

Nedjelja, 26.04.2015 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: G. F. Händel, H. Purcell

Catherine Mackintosh, violina i umjetničko vodstvo (Velika Britanija), Vokalni ansambl Antiphonus

Živuća legenda povijesno obaviještenog izvođenja barokne glazbe, britanska violinistica Catherine Makcintosh, ima osobite zasluge i za promicanje suvremenih tendencija u izvodilačkoj praksi interpretacije glazbe sedamnaestog i osamnaestog stoljeća u Hrvatskoj. Redovita gošća Hrvatskog baroknog ansambla ovom će prilikom voditi izvedbu dviju antologijskih rođendanskih oda za engleske kraljice – Henry Purcell svoju je posvetio kraljici Mariji, a Georg Friedrich Händel kraljici Ani. Izvedbu će svojim glasovima uresiti članice i članovi vokalnog ansambla Antiphonus, koji već nekoliko godina s osobitim uspjehom izvodi upravo glazbu baroknih majstora.

 

Affetti Metastasiani

Nedjelja, 31.05.2015 Hrvatski glazbeni zavod 20:00

Program: J. A. Hasse, L. Vinci, J. J. Agrell

Aapo Häkkinen: čembalo i umjetničko vodstvo (Finska) Solistica: Sonja Runje, mezzosopran (Hrvatska)

Opera na talijanskom jeziku tijekom je gotovo čitavog osamnaestoga stoljeća obilježena djelima skladanima na libreta Pietra Antonia Domenica Trapassija, koji je slavu stekao pod pseudonimom Pietro Metastasio. Umjetnički voditelj Helsinškog baroknog orkestra, čembalist Aapo Häkkinen, s Hrvatskim će baroknim ansamblom i mladom mezzosopranisticom Sonjom Runje (zapaženom prošle sezone u naslovnoj ulozi Gluckova Orfeja) predstaviti niz uvertira i arija iz opera koje su skladali autori čije je glazbeno ruho svojih stihova Metastasio najviše cijenio – Johann Adolf Hasse i Leonardo Vinci. Kao poseban raritet, na programu su, u povodu 250. obljetnice skladateljeve smrti, i instrumentalna djela njihova švedskog suvremenika Johana Joachima Agrella.

 

Svi koncerti održavaju se u koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, Gundulićeva 6,  s početkom u 20 sati.

Kalendar događanja

Nađi koncert

  • play
  • pause
  • stop
  • min volume
  • max volume
  • previous
  • next